Borówkowa Dama w stolicy Wielkopolski |
|
|
Dnia 9 sierpnia w Poznaniu, na Starym Rynku, odbył się konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Konkurs ten jest bardzo prestiżowym konkursem a jego podstawowym celem jest poszukiwanie zapomnianych smaków regionów Wielkopolski, zachowanie tradycji
w produkcji wyrobów tradycyjnych, kultywowanie kuchni regionalnej poprzez podkreślenie walorów smakowo – zapachowych i zdrowotnych, promocja tych produktów w kraju i za granicą.
Zapoczątkowany dwa lata temu przez wójta gminy Rzgów konkurs o nadanie tytułu „Rzgowski Smak” zaczął powoli spełniać swoją rolę promocji potraw tradycyjnych z naszego regionu.
Potrawa przygotowana przez panią Alicję Ptak z Zarzewa – „Kaczka w borówkach – Borówkowa Dama”, która właśnie uzyskała tytuł „Rzgowski smak” przeszła kwalifikacje do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W konkursie tym wzięło udział 51 potraw – 51 perełek smakowych różnych zakątków Wielkopolski. Silna konkurencja wyeliminowała niestety naszą „Borówkową Damę”, chociaż krucha kaczuszka bardzo smakowała komisji konkursowej. Kulinarne smaki naszej gminy znowu przekroczyły granice powiatu, bo trzeba podkreślić, że Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Rzgów już wcześniej zdobywały nagrody za tradycyjne potrawy w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zachęcam wszystkich do przyrządzania potraw, które posiadają tytuł „Rzgowski Smak” na imprezach rodzinnych, dla znajomych czy firmowych imprezach integracyjnych.
A oto lista tych potraw:
„Karp na chlebie” – KGW Dąbrowica,
„Kaczka w borówkach – Borówkowa Dama” – Sołectwo Zarzew,
„Kurczak po napoleońsku” – KGW Zarzew,
„Bigos pieczarkowy” – KGW Zarzewek,
„Sakiewki sołtysa z kurkami” – KGW Kowalewek,
„Zupa rybna Warcianka” – KGW Sławsk,
„Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami” – KGW Osiecza Pierwsza,
„Wino z głogu” – KGW Kowalewek,
„Kaczka nadziewana Babci Ani” – KGW Grabienice,
„Konfitura z borówki czerwonej” – Sołectwo Zarzew,
„Rzgowskie gołębie” – KGW Rzgów.
Dziękuję pani Alicji Ptak za serdeczne zaangażowanie i zapraszam do konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za rok wszystkie Koła i Sołectwa. Szukajmy smaków!
Liliana Tatara – Starszy Doradca Rolny ODR w Rzgowie
|